Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsRecepten › Back to school? Eerst een gezond ontbijt!

Back to school? Eerst een gezond ontbijt!

Back to school? Eerst een gezond ontbijt!

Stonden jullie op 1 september ook even met de handen in het haar 's morgens? Terug keren naar de dagelijkse routine, de helse 'ochtend-rush'? Het haastig smeren van boterhammen en proberen om de kinderen tussendoor toch snel iets voedzaam te laten eten? Het is niet evident! De keuze voor boterhammen met choco of cornflakes met melk ligt dan vaak ook het meest voor de hand. Maar zijn deze ontbijten nu wel de beste keuze?

Op zich ben ik geen tegenstander van boterhammen met choco of cornflakes met melk, integendeel. Beide keuzes zijn snel, lekker en gemakkelijk. Maar choco is natuurlijk niet de meest voedzame optie en ook niet alle cornflakes die je in de winkel kan vinden zijn evenwichtig samengesteld. Er zijn dus misschien wel betere, dagelijkse keuzes, maar wat?

Bij een ontbijt, zeker voor kinderen, is het belangrijk dat je kiest voor 3 componenten: een bron van complexe koolhydraten (of zetmeel), een bron van eiwitten en een bron van vitamines en mineralen. Die koolhydraten kunnen bijvoorbeeld zijn: enkele sneetjes volkoren brood, een kommetjes cornflakes, havermout of muesli, volkoren crackers of beschuiten. De eiwitbron is dan mager vleesbeleg of magere kaas, een halfvol zuivelproduct of calciumverrijkt sojaproduct, een eitje, ... De bron van vitamines en mineralen is bij voorkeur een stuk fruit.

Zoals je ziet staat zoet beleg hier niet in het lijstje. Zoet beleg brengt eigenlijk niet veel essentiële voedingsstoffen aan, maar is vooral een bron van snelle suikers. Op zich niets mis mee, zeker voor kinderen die een actief leven hebben, maar ze missen daardoor wel vaak de broodnodige eiwitten. Eiwitten staan mee in voor de groei, de spieropbouw en de verzadiging. Starten met een zoet ontbijt zorgt er daarnaast ook voor dat je voor de rest van de dag meer zin kan hebben in zoetigheden, terwijl eiwitten dit gevoel tegen gaan. Is hartig beleg alleen geen optie? Combineer hartig dan met zoet! Doe bijvoorbeeld een klein beetje confituur bij de kaas of het vlees, dan is het meteen veel antrekkelijker. Ook fruit tussen de boterham (zoals banaan), met een potje yoghurt of platte kaas erbij, is een goede optie.

Cornflakes, muesli of havermout worden (meestal) gecombineerd met een zuivelproduct en zijn dus sowieso al eiwitrijker dan boterhammen met zoet beleg. Cornflakes hebben echter bij veel mensen een slechte naam als 'suikerbom', maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Veel cornflakes voor kinderen bijvoorbeeld, zoals die van Nesquick en 'kids' van Delhaize, bevatten weinig toegevoegde suikers en veel volkoren granen en vezels, en zijn dus wel een goede optie. Kies bij voorkeur voor producten op basis van volkoren granen, waarbij het aantal suikers lager ligt dan 1/3 van het totaal aantal koolhydraten en het vetgehalte bij voorkeur lager dan 5 g per 100 g.

Er zijn natuurlijk nog vele andere goede opties! Indien je hier raad/tips over wilt, kan je mij altijd contacteren.

Om het leven nog iets gemakkelijker (en leuker) te maken, kan je hier nog een lekker ontbijtreceptje vinden voor heerlijke & voedzame pancakes! Deze pancakes kan je gemakkelijk op voorhand maken en enkele dagen bewaren in de koelkast, zodat je 's morgens in no-time een heerlijk ontbijtje op tafel tovert! En geloof mij, hier gaan de kids (en de volwassenen) even blij mee zijn dan boterhammen met choco!

Dit receptje is voor 15 à 16 pancakes. Een 4-tal pancakes is een goede ontbijtportie.

 

Recept: Overheerlijke, luchtige pancakes

Ingrediënten:

 • 1 zakje pancakemix 
 • Water
 • 2 eieren
 • 100 g Griekse yoghurt 0%
 • 50 g kokosbloem
 • 150 à 200 ml halfvolle melk
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • Kaneel & zoetstof naar smaak
 • vetstof om in te bakken


Bereidingswijze:

 1. Meng de pancakemix met wat water tot een gladde massa.
 2. Voeg de eitjes toe en meng goed. Voeg vervolgens ook de Griekse yoghurt en kokosbloem toe en meng tot een homogeen deeg. Voeg al roerend een deel van de melk toe tot je een dik beslag bekomt. Laat vervolgens een 5tal minuutjes staan (de kokosbloem neemt vocht op) en voeg de rest van de melk toe.
 3. Voeg tot slot het bakpoeder toe en kaneel naar smaak. Ook wat zoetstof kan je toevoegen naar smaak, maar de kokosbloem op zich is al relatief zoet.
 4. Bak de pancakes in een licht ingevette pan aan beide zeiden goudbruin. Ik gebruikte hiervoor een bakspray.