
Bananenbrood
Heb jij ook soms bananen liggen die net te rijp zijn om zo te eten? Niet getreurd, want je kan ze nog voor vanalles gebruiken!
Eerst en vooral kan je rijpe bananen gemakkelijk invriezen om nadien te verwerken. Je kan ze dan bijvoorbeeld gebruiken om een ontbijtsmoothie te maken met amandelmelk en muesli, of nice cream met kwark en pindakaas. Hoe? Wel gemakkelijk! Pel de banaan en snij ze in stukjes, doe ze in een potje/zakje en bewaar in de diepvries gedurende maximum 6 maanden.
Daarnaast gebruik ik ze in veel van mijn gezonde baksels. Rijpe bananen zijn erg zoet en kunnen dus een deel van de suiker in gebak vervangen, zonder dat je zoetstoffen moet gebruiken. Denk maar aan banaan-havermout pannekoekjes, pancakes, gezonde muffins en natuurlijk ook bananenbrood!
Bij deze een receptje voor bananenbrood met chocoladestukjes, want 'balance is key'! En wie wordt er nu niet gelukkig van chocolade... Smakelijk!
Recept: Bananenbrood met chocolate chips
Ingrediënten voor 1 cakevorm
- 2 rijpe bananen
- 2 eitjes
- 150 g volkoren meel
- 55 g fijne havervlokken
- 1/2 zakje bakpoeder
- 100 ml amandelmelk
- 25 g notenboter (zoals amandelboter, pindakaas)
- 25 g zaden en pittenmix of notenmix
- 50 g callets (Callebout)
- kaneel, amandel/vanille-essence naar keuze
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Pel de banaan en plet ze in een kom. Voeg de eitjes toe en klop los tot een homogene massa.
- Voeg het meel, de havervlokken en het bakpoeder toe en meng goed. Voeg vervolgens beetje bij beetje de amandelmelk toe tot je een homogeen deeg bekomt.
- Doe vervolgens ook de pindakaas, callets en zadenmix bij het beslag en meng goed. Kruid naar smaak bij met wat kaneel en amandel- of vanille-essence.
- Doe het beslag in een bakblik, ingevet of bekleed met bakpapier. Zet gedurende een halfuurtje in de oven.
Dit heerlijke bananenbrood kan je zowel als ontbijt eten of als gezonde snack! Bewaar het enkele dagen in een luchtdichte doos of langere tijd in de diepvries.