Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › De 80/20 regel

De 80/20 regel

De 80/20 regel

De 80/20-regel is een principe dat al een tijdje bestaat en door veel diëtisten gehanteerd wordt. Het komt er op neer dat je 80 % van de tijd gezond eet en 20 % van de tijd iets minder (of zelfs ronduit ongezond ;-) ). Ook ik ben een voorstander van de 80/20-regel en wel hierom:

Ten eerste mag je niet te streng zijn voor jezelf. Wanneer je beslist om je eetpatroon aan te pakken omdat je wil afvallen, aankomen, gezonder wil leven of om welke reden dan ook, vraagt dat een grote persoonlijke inzet. Het is namelijk niet gemakkelijk om dagdagelijkse eetgewoontes, patronen en gedrag te veranderen. Het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes, vergt een groot doorzettingsvermogen en zeker in het begin ook meer energie. We stellen onszelf vaak te hoge eisen, waardoor we snel het gevoel krijgen ‘gefaald’ te hebben wanneer we niet aan deze eisen kunnen voldoen. Dat gevoel te ‘falen’ is niet enkel negatief voor je zelfbeeld, maar zal er ook voor zorgen dat je sneller opgeeft en er niet in slaagt de veranderingen ook effectief vol te houden. Door af en toe te zondigen geef je jezelf de ruimte om eens de mist in te gaan zonder dat dit een invloed heeft op je gemoed.

Daarnaast draait ook niet alles om eten. Voeding is niet enkel een noodzakelijk goed (of kwaad), maar heeft ook een belangrijke sociale functie. Wanneer je steeds het gevoel hebt ‘nee’ te moeten zeggen tegen alles wat je wordt aangeboden of je etentjes met vrienden afslaat uit schrik je niet aan je ‘dieet’ te kunnen houden, hou je het zeker niet vol. Het is dan ook super belangrijk je nieuwe eetpatroon niet te zien als een ‘dieet’ maar wel als een verandering van je dagelijkse voedingsgewoontes. Je moet dus vooral iets vinden wat voor jou haalbaar is en ook houdbaar op lange termijn. Door jezelf alles te ontzeggen worden de ‘verboden’ voedingsmiddelen juist extra verleidelijk en verhoog je de kans om grondig de mist in te gaan en de moed niet terug te vinden om je te herpakken.

Kortom: 20 % van de tijd zondigen zorgt ervoor dat we het voor de overige 80 % van de tijd gemakkelijker hebben om gezond te eten. Elke verandering die je maakt naar een beter eetpatroon is een overwinning op zich. Gun jezelf dus af en toe dat stuk chocolade, want dat heb je zeker verdiend :-) !