Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Ditch the diet!

Ditch the diet!

Ditch the diet!

Het eerste principe van intuïtief eten: weg met diëten!

Van nature uit zijn we allemaal intuïtieve eters. Dat wil zeggen dat ons lichaam in een normale situatie aangeeft wat en hoeveel het nodig heeft, en dat wij in staat zijn deze signalen op te pikken en te respecteren. Door verschillende factoren, zoals het volgen van een dieet, kan het zijn dat we dit natuurlijk proces niet meer volgen. In sommige gevallen pikken wij de signalen niet meer op of ontbreekt de juiste respons, in andere gevallen stuurt ons lichaam niet meer de (correcte) signalen.

Wat is de impact van een dieet?

Diëten wil eigenlijk zeggen: het volgen van bepaalde voedingsregels. Dus ook alle zogenoemde 'levensstijlen' die je bepaalde regels gaan opleggen rond eten zijn verdoken diëten. Door het volgen van deze externe regels kan het moeilijk worden om nog te luisteren naar de signalen die ons lichaam stuurt, laat staan die signalen ook te vertrouwen... Sommige diëten vertellen ons dat het hebben van honger een goed teken is of dat we ons hongergevoel verwarren met dorst. Andere diëten zeggen dat je elke dag exact dezelfde hoeveelheid energie nodig hebt of dat je best maar tussen bepaalde tijdstippen kan eten. Allemaal zaken die ingaan tegen het natuurlijk mechanisme van honger en verzadiging.

Diëten beloven ons natuurlijk vanalles. In eerste instantie dat we gewicht gaan verliezen, maar daarnaast ook bijkomende positieve effecten zoals gelukkiger zijn, knapper gevonden worden, gezonder zijn, ... Maar helaas pindakaas, is het wetenschappelijk bewezen dat 95% van alle diëten NIET werken op lange termijn. Mocht je een operatie moeten ondergaan die niet levensnoodzakelijk is, met een slaagkans van slechts 5%, zou jij het doen? Ik alleszins niet. Daarnaast zijn al die bijkomende voordelen ook in de verste verte niet afhankelijk van je gewicht. De beloftes die diëten ons maken zijn dus loze beloftes.

Maar waarom stappen we dan van het ene dieet in het andere, wetende dat de kans dat het zal werken zo klein is terwijl de neveneffecten zo groot zijn? Want diëten zijn niet zo onschuldig als ze misschien wel lijken. Ze brengen ons natuurlijk honger- en verzadigingsmechanisme in de war, ze verhogen ons set-point gewicht, verlagen in sommige gevallen onze immuniteit, verstoren onze hormoonbalans, enzovoort. Maar misschien wel het belangrijkste neveneffect van allemaal: het heeft een negatieve impact op onze mentale gezondheid en onze relatie met eten.

Een leven zonder diëten...

Kan jij het je nog voorstellen? Om terug te kunnen keren naar onze natuurlijke intuïtieve eter is het noodzakelijk om alle externe (dieet)regels overboord te gooien. Dit kan een proces van lange adem zijn, aangezien velen onder ons al een heel dieetverleden achter de rug hebben met talloze regels die in ons geheugen gegrift staan. Veel regeltjes zitten er zelf zodanig ingebakken dat het echte waarheden geworden zijn en we niet eens beseffen dat het de dieetcultuur is die ons iets wijsmaakt.

Diëten loslaten wil natuurlijk ook zeggen dat we het idee moeten loslaten van wat een dieet ons steeds belooft. De belofte dat het dit keer wel zal werken, je wel blijvend gewicht zal verliezen en daarmee gezonder en gelukkiger zal worden. Om diëten echt te kunnen loslaten moet je beseffen dat die beloftes nooit nagekomen worden, dat een leven van voortdurend diëten je niet gelukkiger zal maken en gewicht verliezen niet het ultieme levensdoel zou moeten zijn. Hou in je achterhoofd hoeveel tijd, energie en geld je al hebt gestoken in het volgen van diëten en hoe vaak je gezworen hebt dat het nu écht de laatste keer was. Maak deze keer de belofte aan jezelf waar en zeg het diëten voorgoed vaarwel!

Sluit jij je ook aan bij de anti-diet-diet-club? ;-)