Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Doelen

Doelen

Doelen

Onlangs las ik het boek: ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. Nu denken jullie vast: wat heeft dit met lekker en gezond eten te maken? Misschien niets rechtstreeks, maar onrechtstreeks heel veel!


De reden waarom ik over ‘Nooit meer te druk’ begin, is omdat er iets heel interessant in staat wat perfect aansluit bij hetgeen ik dagelijks doe. Ik heb het namelijk over het begrip: ‘concurrerende doelstellingen’. 
Wanneer mensen bij mij terecht komen is dat in veel gevallen omdat ze willen afvallen, bijkomen of gezondere eetgewoontes willen aanleren. Als we dit puur technisch gaan bekijken is het simpel: eet minder, eet meer of eet gezonder. Maar zo eenvoudig is het jammer genoeg niet.

Eetgewoontes (en gewoontes in het algemeen) zijn niet zo gemakkelijk te veranderen. Vaak is er een huidige factor/gedrag dat onze gewenste verandering in de weg staat. En hier komen we bij de concurrerende doelstellingen oftewel: ‘Welk huidig gedrag houdt de veranderingen die we nastreven tegen?’.


Stel dat je graag zou willen afvallen, dan kan je concreet gaan bekijken welke gewoontes je hiervoor zou moeten/willen veranderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nu elke dag een reep chocolade eet voor de tv. Je wil dit niet meer doen, maar het lukt je maar niet om ermee te stoppen. Je kan jezelf dan de volgende vragen stellen: 

    Welke gewoonte/gedrag wil ik veranderen? 
    Wat doe ik nu? 
    Wat als ik het tegenovergestelde zou doen?

Het antwoord op de eerste vraag is duidelijk: Je wil geen chocolade meer eten voor de tv.  Het antwoord op de tweede vraag is ook eenvoudig: Nu eet je wel elke dag een hele reep, en als het je een dag gelukt is om het niet te doen dan eet je er waarschijnlijk de volgende dag 2. Maar dan komt de derde vraag. Hierop is het antwoord meestal niet zo eenduidig. Wat zou er gebeuren als je de chocolade zou weglaten? Misschien zou je je wel vervelen en beginnen piekeren over bepaalde dingen? Misschien ben je bang dat je anders ’s nachts gaat opstaan om de frigo te plunderen?

Het is de bedoeling dat je hier een paar antwoorden geeft en voor jezelf uitzoekt waar het schoentje wringt. Eet je die chocolade om rustig te worden en niet te moeten piekeren? Dan is het belangrijk de oorzaak van het probleem (de reden waarom je piekert) aan te pakken en niet de oplossing (in dit geval de chocolade). 


Gewoontes veranderen is 1 van de moeilijkste dingen ter wereld. Net omdat we ons vaak niet bewust zijn van de onderliggende oorzaak/drijfveer van onze gewoonte. Maar het is zeker en vast mogelijk! Begin met kleine stappen en eens je beseft wat jij allemaal kan veranderen is zoveel meer mogelijk.