Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Foodsharing

Foodsharing

Foodsharing

Foodsharing, het is 1 van mijn meest favoriete dingen!

Altijd als ik aan foodsharing denk, dan denk ik aan de uitspraak van Joey uit Friends: 'Joey doesn't share food!'. Zo grappig, en vooral voor velen onder ons zo herkenbaar ;-) En hoewel ik ook wel erg gesteld ben op 'mijn eigen eten', ik vind het concept van foodsharing echt de max!

Voor mij is de belangrijkste factor hierin het sociale aspect en ook het tempo waarop de maaltijd verloopt. Je zit met vrienden of familie lang aan tafel, het is gezellig, er komen met mondjesmaat borden aan met verschillende smaken, geuren, kleuren, texturen, ... Er wordt gelachen, geproefd, gebabbeld, genoten, ... Een totaal andere beleving dan de maaltijd die rap-rap op tafel wordt gezet na een drukke werkdag en bij wijze van spreken hap-slik-weg is voordat je ook maar iets geproefd hebt van wat er in je mond gaat.

Een foodsharing maaltijd is voor mij daarom extra verzadigend, omdat het niet enkel mijn fysieke maar ook mijn mentale honger stilt. En dit is iets wat super belangrijk is, omdat we niet enkel eten voor fysieke doeleinden (die zijn natuurlijk wel het belangrijkste, het is samen met slaap onze voornaamste bron van energie!), maar zeker ook voor sociale en mentale.

Maar voor sommige mensen is dit concept ook wel iets dat afschrikt: 'zal ik wel genoeg hebben?', 'ik zal me sowieso weer overeten!', 'zal ik niet weer degene zijn die het meeste eet?'. Maar vaak heeft dit te maken met een restriciteve mindset. Wanneer je jezelf bepaalde dingen niet, of in beperkte mate toelaat, dan zijn die meestal extra verleidelijk. Ze krijgen veel meer belang en plaats in je gedachten dan ze eigenlijk verdienen. Een gedeelde maaltijd kan dan ook aanleiding geven tot een verlies van 'controle' met over-eten als gevolg. En natuurlijk het bijhorende schuldgevoel achteraf.

Als je zelf ook worstelt met zulke dingen, weet dan dat het zoveelste dieet met nóg meer controle niet de oplossing zal zijn. Zolang je restrictief bent of denkt en je hongergevoel niet respecteert, zal je nog minder controle hebben over wat je eet. Terwijl eten de natuurlijkste zaak van de wereld is, en ook super leuk natuurlijk ;-).

*Wil je trouwens zelf eens zo'n festijn maken als op de foto, dan kan je me ook boeken voor een workshop met vrienden bij je thuis! Stuur me een mailtje voor meer info :-)