Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Het ideaal gewicht

Het ideaal gewicht

Het ideaal gewicht

‘Ik wil vermageren want ik ben te dik’ is een zinnetje dat ik vaak hoor tijdens een eerste consultatie. Wanneer ik dan vraag naar het ideale gewicht volgens de patiënt en op welke termijn hij of zij dit doel wil bereiken, hoor ik regelmatig onrealistische cijfers. 50 kg afvallen op jaarbasis is haalbaar, maar is het ook leefbaar? En belangrijker: is het vol te houden, kan je het gewichtsverlies achteraf ook behouden?

Ook het streefgewicht ligt vaak erg laag, soms zelfs lager dan hetgeen de persoon in kwestie op volwassen leeftijd ooit gewogen heeft. ‘Hoelang is het geleden dit u dat gewicht had?’ ‘Tgoh, op mijn 18de?’ ...dan weet ik in principe al genoeg. Natuurlijk willen we allemaal onze strakke lijn van toen terug, maar vraag jezelf eens kritisch af waarom. Om te voldoen aan een onrealistisch schoonheidsideaal? Om te passen in een maatje 34? Om een BMI te hebben van 18?

Gewicht verliezen en gezonder leven moeten we doen om ons beter te voelen in ons vel, om mentaal en fysiek beter de presteren, om ons lichaam alles te geven wat het nodig heeft, om de beste versie van onszelf te zijn. En iedereen is anders, we zijn niet allemaal genetisch gezegend met een BMI van 22 en een maatje 36. Dus waarom daarnaar streven als je met een paar kilo’s meer even gezond bent en misschien wel veel gelukkiger!

Doelen stellen mag en kan gerust, op voorwaarde dat ze haalbaar zijn. Werken naar een haalbaar doel is jezelf uitdagen om het beter te doen, om het onderste uit de kan te halen. Werken naar een onrealistisch doel daarentegen is uitputtend, demotiverend en eigenlijk compleet absurd. Starten met een onrealistisch doel in het achterhoofd geeft gegarandeerd een terugval, beter is te starten met een haalbaar doel en voortdurend je grenzen verleggen om zo tot een mooi evenwicht te komen. Een doel moet je voor jezelf, persoonlijk opstellen, uitgaande van het principe: ‘hoe doe ik het nu en wat kan beter?’.

 

Wil jij ook graag wat zaken veranderen aan je eetpatroon, wil je je graag beter in je vel voelen of gewoon gezonder gaan eten en leven? Aarzel dan niet om te stap te zetten naar een diëtiste. Samen stellen we een haalbaar doel op en doen we er alles aan om dat doel te behalen!