Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Het ideale lichaam

Het ideale lichaam

Het ideale lichaam

Hieronder kunnen jullie een stukje terugvinden uit een blog-post* van Ashlee Bennett. Zij is een therapeut die specifiek werkt rond zelfbeeld. Hetgeen ze hieronder beschrijft is iets wat ook heel belangrijk is in de weg naar intuïtief eten en je lichaam accepteren. 

Rouwen om het verlies van je ideale lichaam

We hebben allemaal een ideale versie van onszelf in gedachten. Deze ideale ik is gebaseerd op dromen en wensen die we hebben voor onszelf op vlak van lichaam, gezin, carrière, geld, gezondheid, … alle aspecten van ons mens-zijn. Zo’n ideaalbeeld hebben is niet noodzakelijk slecht, het helpt ons om ambities te hebben en doelen te stellen om dit ideaalbeeld dichter bij de realiteit te brengen. Het probleem is echter dat niet alle aspecten van ons leven binnen onze directe/volledige controle liggen. Dus de veranderingen maken om dichter bij onze ideale ik te komen zijn gewoon vaak heel moeilijk of zelfs helemaal niet haalbaar.

Op emotioneel vlak is het zo dat, hoe groter het verschil tussen onze ideale ik en onze huidige ik, hoe meer je een gevoel van lijden zal hebben. Zeker wanneer je je verwachtingen voor geluk hebt gebaseerd op die ideale ik. Veel mensen zien hun uiterlijk als een deel van hun identiteit. Als je denkt/voelt dat wie je bent gerelateerd is aan hoe je eruit ziet of als je anderen beoordeelt op basis van hun uiterlijk, dan wordt het erg moeilijk om je ideale ik los te laten aangezien het verweven zit in zoveel andere delen van je leven.

Rouwen om het ideale lichaam gaat verder dan het effectieve lichaam zelf. Je ideale lichaam loslaten zal je dwingen om ook andere delen te gaan bekijken waarvan je dacht dat ze binnen je controle lagen als je maar hard genoeg werkte, beter je best deed, gemotiveerd genoeg was, … Onze dieetcultuur garandeert ons altijd dat het mogelijk is om het ideale lichaam te verkrijgen ALS je maar dit of dat doet. Wat het niet vertelt is dat je tegen je eigen genen, biologie en mentale gezondheid zal moeten werken om daar te geraken. Het is niet zo dat 95% van de mensen faalt op een dieet, het is gewoon een feit dat diëten niet werken bij 95% van de mensen.

Rouwen om je ideale lichaam is ook loslaten wat je dacht dat het ideale lichaam je kon geven, de gevoelens van eigenwaarde waarvan je dacht dat ze behaald zouden worden door het ideale lichaam te hebben. Het is niet rouwen om de gedachte van nooit enig gevoel van eigenwaarde of zelf-aanvaarding te hebben, het is rouwen om het idee dat het ideale lichaam je dit zou kunnen geven.

Meer lezen? Neem zeker eens een kijkje op haar site/IG (bodyimage_therapist)

*Ik heb de vrijheid genomen om de tekst vrij te vertalen en sommige zaken anders te verwoorden.