Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Intuïtief eten

Intuïtief eten

Intuïtief eten

Wat brengt je hier?

De reden waarom je op mijn website terecht gekomen bent is hoogstwaarschijnlijk omdat je niet tevreden bent met je huidige lichaam en/of gewicht. Je hoopt dat je deze keer een manier zal vinden om de kilo's er voor eens en voor altijd van te krijgen en nadien nooit meer op dieet hoeft te gaan. Misschien heb je in het verleden al duizend en één diëten geprobeerd, waarvan sommigen met succes, maar helaas nooit met het gewenste, blijvende resutaat. Je denkt waarschijnlijk dat dit aan jezelf te wijten is, omdat je verslaafd bent aan suiker of eten in het algemeen, en omdat je geen karakter hebt om iets lang genoeg vol te houden. Gelukkig kan ik je vertellen dat dit niet het geval is, het ligt niet aan jou...

Spoiler alert: diëten werken niet!

De reden waarom we nooit een dieet kunnen volhouden is omdat diëten niet werken. Of ja, ze werken misschien op korte termijn, maar verliezen na verloop van tijd hun effect. En daarmee dus ook onze motivatie om vol te houden, want als we geen resultaat meer behalen waarom zouden we onszelf dan nog verder kwellen? We geven het op en doen en eten alles wat we tijdens het mislukte dieet niet mochten, waarna we ons slecht voelen en beloven om op maandag terug te beginnen met een nieuw dieet, een dieet dat hopelijk wel werkt... En dan is de cirkel rond. Je kan het vergelijken met een slinger: hoe meer je naar het ene uitserste neigt, waarbij je jezelf vanalles ontzegt en vasthoudt aan alle dieetregels, hoe harder je terug zal schieten op het moment dat je loslaat.

Ik zeg vaak tegen mensen: 'Mocht er een dieet bestaan dat echt werkt, zouden we dan niet allemaal het ideale gewicht hebben?' En geef toe, dit klinkt erg logisch niet? Maar hoe komt het dan toch dat we ons steeds opnieuw laten verleiden door de valse hoop van het nieuwste dieet, het laatste dieet waarvan we hopen dat het deze keer wél zal werken en waarvan we aan onszelf beloven dat we het deze keer wél zullen volhouden?

Diëten zijn verleidelijk door veel verschillende factoren. Ze worden ons aangeboden als oplossing voor al onze problemen en we worden ermee om de oren geslagen in de media, op sociale media, onder vriendinnen, op het werk, ... Wie niet dieet is zwak en heeft het opgegeven. Wie wel dieet die is sterk en neemt het heft in eigen handen en is goed bezig! Maar is dat wel zo? Worden we echt gelukkiger en gezonder door te diëten? Worden we er echt beter van, of worden we juist miserabel, chagrijnig en zwaarder? En wat als het dieet mislukt, zien we onszelf dan niet als een mislukking? Zijn we dan niet nog ongelukkiger dan voordien?

De laatste keer...

En ik hoor je nu al denken: 'Oké oké, ik begrijp waar je naartoe wilt maar ik ben gewoon helemaal niet tevreden met mijn huidig lichaam en gewicht. Mijn BMI is volgens de norm te hoog en ik ben dus zeker en vast niet gezond. Al mijn kleren van enkele jaren geleden passen niet meer. En mijn buurvrouw is wél met succes heel veel gewicht verloren.' 

En zo zijn er waarschijnlijk nog er veel motieven om toch nog een laatste dieet te proberen, maar geloof mij: ook dit gaat zijn beloftes niet waarmaken.

OF nooit meer!

Ben je het ook beu dat onze strijd met ons lichaam en gewicht ons leven bepaalt? Ben je ook kwaad om al het geld dat je al hebt besteed aan vieze shakes die niet werken en dieetboeken die op je kast staan stof te vergaren? Haat je die valse beloftes die de magazines maken wanneer ze het laatste nieuwe dieet aanprijzen? Wel, dan ben je klaar voor de laatste stap: HET OPGEVEN VAN DE DIEETMENTALITEIT. (Of de eerste stap natuurlijk, het is te zien hoe je het bekijkt ;-) )

Want neen, ons gewicht bepaalt niet wie of wat we zijn. En neen, ons gewicht bepaalt niet hoe gezond of ongezond we zijn. En neen, een lager gewicht zal ons op lange termijn niet gelukkiger maken... We zijn allemaal verschillend en lichamen komen in verschillende maten en vormen. Net zoals we een verschillende lengte en schoenmaat hebben, zo hebben we ook een genetisch bepaald gewicht en vormen. Je hebt maar 1 lijf, dus het is tijd om hier ook optimaal zorg voor te beginnen dragen ipv te proberen het zo klein mogelijk te maken.

Intuïtief eten

Intuïtief eten is een proces dat helpt om terug vrede te sluiten met voedsel en je lichaam. Een proces dat je helpt terug af te gaan op de signalen die je lichaam stuurt, om terug te voldoen in wat we echt nodig hebben. Tijdens het proces van intuïtief eten breken we alle voedingsregels en beperkingen die we onszelf jarenlang hebben opgelegd af en leren we terug luisteren naar ons eigen lichaam. En we keren terug naar de basis: eten wat en wanneer we het nodig hebben. 

En we leren ook loslaten.. Want het leven is zoveel meer dan eten en diëten!

Interesse om hiermee aan de slag te gaan? Bel me even op of stuur een berichtje via het contactformulier op de website, of maak meteen je afspraak: https://dietiste-celine-dejaeghere.reservio.com/