Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Kant-en-klare maaltijden: do of don't?

Kant-en-klare maaltijden: do of don't?

Kant-en-klare maaltijden: do of don't?

Kant-en-klare maaltijden, ze hebben niet echt een goede reputatie. Maar zijn ze echt zo 'ongezond' als we denken?

Eerst en vooral zal 1 maaltijd nooit bepalen of je al dan niet gezond eet, je eetpatroon is veel belangrijker. En in zo'n eetpatroon is het voor heel wat mensen niet haalbaar om dagelijks vers én gezond te koken. Hoewel je met een goede planning en snelle receptjes veel tijd kan winnen, zijn er toch nog van die dagen waarop je liever kiest voor het gemak. Dan is het vaak kiezen tussen iets bestellen, afhalen of een kant-en-klare maaltijd opwarmen.

Ik raad mensen regelmatig aan om af en toe ook gewoon te kiezen voor zo’n gemaksoplossing, zonder schuldgevoel. Vaak kijken ze me dan met grote ogen aan, want die kant-en-klare opties hebben niet bepaald een gezonde reputatie. Tegenwoordig zijn er echter heel wat van die maaltijden te vinden in de winkel met een goede samenstelling. Af en toe zo’n maaltijd kiezen zorgt dan voor minder stress, meer tijd om leuke dingen te doen en in sommige gevallen ook minder voedselverspilling, zeker als je anders een eenpersoonsmaaltijd moet koken.

Waar let je nu best op bij het uitkiezen van een kant-en-klare maaltijd:

1. Bevat het gerecht (voldoende) groenten?

Groenten mag je gerust beschouwen als de basis van elke gezonde maaltijd. Probeer er dan ook op te letten dat het gerecht voldoende groenten bevat. In sommige winkel zoals AH staat vaak het grammage groenten op het etiket vermeld. Een portie van 200 g of meer is ideaal, maar je kan altijd zelf nog wat groenten toevoegen mocht je denken dat het wat meer mag zijn. Voor mij is de gouden regel: minstens een derde van het gerecht bestaat uit groenten.


2. Bevat het gerecht voedzame koolhydraten?

Kies bij voorkeur voor een gerecht met volkoren koolhydraten (zoals volkoren rijst, volkoren pasta, quinoa) of aardappelen. Wanneer die keuze er niet is, is dat zeker ook geen drama. Op andere dagen kan je de witte varianten dan misschien wel makkelijker gaan vervangen door de volkoren variant. Probeer te kiezen voor een gerecht waarbij de koolhydraten niet meer dan 70% van het gerecht bepalen. Een pastasalade of macaroni met kaas en ham zijn bijvoorbeeld minder goede opties, ook vooral omdat ze weinig of geen groenten bevatten.


3. Bevat het gerecht een goede eiwitbron?

Bevat de maaltijd iets van onbewerkt vlees, vis of eiwitrijke vleesvervanger, dan zit het zeker goed! Maaltijden met gehakt, gepaneerd vlees of enkel kaas zijn niet de beste keuzes.

 

Dezelfde regels gelden eigenlijk als je iets zou bestellen of afhalen. Op sites als Deliveroo kan je tegenwoordig heel wat gezonde opties vinden. Kijk zeker eens vooraf wat er in jouw buurt allemaal besteld kan worden. Zo kan je ook gemakkelijker een gezonde keuze maken als de nood het hoogst is ;-).

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat af en toe een lasagne of pizza zo erg is! Deze tips zijn vooral belangrijk wanneer je vaker gebruik wilt maken van kant-en-klare opties om je voedingspatroon gezond en gevarieerd te houden.

Iets wat ik zelf ook vaak doe is werken met een kant-en-klare component, om die dan verder te pimpen tot een gezond, snel en makkelijk gerecht. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor pitabroodjes met veggie balletjes en veel groenten, een kant-en-klare pastasalade met extra tomaatjes en rucola, een quiche met een frisse salade bij, of een tabouleh met lekkere toppings zoals in het receptje hieronder.


Recept: Gepimpte kant-en-klare tabouleh met falafel en tahini-yoghurt dressing

Ingrediënten voor 3 porties

  • 1 bakje kant-en-klare tabouleh (ik gebruikte voor dit recept de Oosterse tabouleh van Lidl)
  • 1/2 granaatappel
  • 1/2 blokje feta kaas
  • 1 bakje kant-en-klare falafel (ik gebruikte voor dit recept deze van Maza, te koop bij AH)
  • veldsla of jonge spinazie
  • 2 stengels lente-ui
  • 2 grote lepels Griekse yoghurt 2%
  • 1 lepel tahin
  • citroensap
  • 1 teentje zwarte look (of gewone look als je dit niet hebt)

Bereidingswijze:

  1. Haal de pitjes uit de granaatappel. Je kan eventueel ook werken met een bakje pitjes als het snel moet gaan. Was de veldsla en trek wat uit elkaar. Was en snipper de lente-ui fijn.
  2. Laat de fetakaas uitlekken en verbrokkel in stukjes. Warm de falafelballetjes op in de microgolf of air-fryer.
  3. Maak de dressing: doe de yoghurt met de tahin, 1 stengel gesnipperde lente-ui, look en wat citroensap in de blender en mix fijn (kan ook met een staafmixer in een hoge beker). Kruid met wat grove peper en eventueel wat zout.
  4. Meng de tabouleh met de veldsla, granaatappel, feta en gesnipperde lente-ui. Werk af met de warme falafel en dressing.

TIP: voeg op het einde wat geroosterde amandelschilfers toe voor een extra crunch!

Smakelijk!