Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Lichaamsneutraliteit, 't is kinderspel

Lichaamsneutraliteit, 't is kinderspel

Lichaamsneutraliteit, 't is kinderspel

Diëten, met de paplepel meegekregen...

Velen onder ons werden al van kinds af aan geconfronteerd met het feit dat niet elk lichaam oké is. Pestgedrag op school omdat je zwaarder was dan andere kinderen, slechte punten bij het CLB omdat je gewicht boven de gemiddelde groeicurve zat, ouders die van het ene dieet in het andere stapten en maar al te graag die nieuwe 'kennis' op jou loslieten, ...

Vorig jaar ben ik zelf mama geworden van een prachtige dochter, Lou. Omdat ik dagelijks zie hoe jongeren (en volwassenen) worstelen met hun zelfbeeld en hoe ze eruit zien, ben ik erop gebrand om Lou datzelfde leed te proberen besparen. En hoewel ik me zeer bewust ben van het feit dat je hier als ouder niet de volledige controle over hebt, denk ik dat het toch belangrijk is om zelf een zo goed mogelijk voorbeeld te stellen.

Elke ouder wilt het beste voor zijn/haar kind en vaak worden ook om die reden kinderen op dieet gezet. De ouder in kwestie wil zo graag zijn/haar kind besparen wat hij/zij zelf heeft moeten meemaken, maar creëert op die manier vaak het tegengestelde effect. Wanneer we kinderen vanaf een jonge leeftijd bepaalde regels opleggen over hoeveel er mag gegeten worden en wat er wel/niet mag gegeten worden (natuurlijk bedoel ik hiermee geen oneetbare dingen zoals takjes, lijm of plasticine ;-)), gaan we hen eigenlijk aanleren dat ze niet kunnen/mogen vertrouwen op hun innerlijke intuïtieve eter. En wanneer we vanaf jonge leeftijd de nadruk leggen op gewicht, leren we hiermee aan onze kinderen dat niet elk lichaam oké is.

Maar natuurlijk is het heel moeilijk om hier als ouder/zorgfiguur steeds attent op te zijn, aangezien het voor velen onder ons een tweede natuur is geworden om bepaalde voedingsmiddelen te bannen of te beperken. En ook ons taalgebruik rond voeding en lichaam is vaak negatief zonder dat we hierbij stilstaan. Kinderen zijn echter sponzen en nemen zo'n zaken heel snel op, waardoor we hen vaak onbewust dezelfde richting uit sturen.

We willen het anders, maar hoe?

Het beste voorbeeld, dat ben je als ouder/zorgfiguur zelf. Op de andere factoren heb je vaak geen invloed, maar op je eigen inbreng wel. Het is dan ook mijn missie om de jongeren en volwassenen van vandaag te helpen met hun zelfbeeld en hun relatie met eten, zodat niet enkel zijzelf maar ook de kinderen van morgen hier de vruchten van kunnen plukken.

Wil je hier zelf graag mee aan de slag? Oefen dan alvast op het bewust worden van volgende zaken:

  • Negatieve gedachten/ideeën die je hebt rond jouw lichaam of dat van anderen.
  • Het feit of je bepaalde voedingsmiddelen labelt als 'gezond' of 'ongezond' en of er bepaalde dingen beperkt of verboden zijn.
  • De manier waarop je communiceert over voeding.
  • De manier waarop je communiceert over jouw lichaam of dat van anderen.

Pas wanneer je hier bewust van bent kan je ook aan de slag om hier verandering in te brengen. Negatieve gedachten/ideeën/uitspraken kan je proberen omzetten naar neutrale of zelfs positieve varianten.

Een voorbeeld:

'Choco is ongezond, dus ik mag er niet elke dag en al zeker niet teveel van eten. Ik haal dus maar beter geen pot in huis, anders eet ik hem volledig op. Als ik iedere dag choco eet dan zou ik zeker verdikken!'

- Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat 1 voedingsmiddel niet 'gezond' of 'ongezond' kan zijn op zichzelf. Het is belangrijk om altijd naar een volledig eetpatroon te kijken om te zien of dit voedzaam is of er eventueel verbetering mogelijk is, en je eetpatroon bestaat niet enkel uit choco. Daarnaast is choco vooral een genotsproduct, waarmee ik bedoel dat we dit niet persé eten voor de voedzaamheid ervan, wel voor de smaak en het plezier. Tot slot bevat choco echt wel voedingsstoffen die we nodig hebben, zoals koolhydraten en calcium.

- Vervolgens is het ook belangrijk om bewust te zijn van het feit dat restrictie bijna altijd het tegenovergestelde effect heeft. Wanneer we onszelf iets ontzeggen dan gaan we vaak meer gefocust zijn op dat product, waardoor het veel meer waarde krijgt dan het eigenlijk verdient. Daardoor zal het moeilijk zijn om ons hierin te beperken wanneer we dan toch eens 'overslag' gaan. Het gevolg is dat we het gevoel hebben geen controle over onszelf te hebben rond dat voedingsmiddel, waardoor we het weer gaan proberen beperken, enzovoort. Het is dus eigenlijk een vicieuze cirkel. Wanneer we onszelf echter geen beperking opleggen, en dus altijd toestemming hebben om choco te eten, dan zal het ook makkelijker zijn om te stoppen wanneer we verzadigd zijn (zowel fysiek als mentaal), omdat we weten dat we opnieuw choco mogen eten wanneer we maar willen.

- Ten laatste wordt je gewicht en de schommelingen ervan niet bepaald door voeding alleen, laat staan door 1 specifiek voedingsmiddel in je hele eetpatroon. Door deze gedachte/uitspraak geef je ook aan dat verdikken gelijk staat aan iets negatief, dus automatisch geef je ook het signaal dat dik zijn niet oké is. Dit is een discriminerende gedachte die vaak gebaseerd wordt op foute veronderstellingen over dik zijn (bv. dik zijn is ongezond, dikke mensen zijn lui, ...). Het woord 'dik' hoeft echter niet negatief beladen te zijn, het kan ook gewoon een woord zijn om de maat van een lichaam uit te drukken, net zoals je het woord 'groen' gebruikt om de kleur van gras uit te drukken (of bruin, als het echt een droge zomer was ;-) ). 

Wat zou je dan wel kunnen zeggen?

'Choco is lekker en ik eet dit graag op mijn boterham. Andere soorten broodbeleg zoals kaas, confituur, pindakaas, enzovoort eet ik ook graag. Ik haal altijd verschillende dingen in huis, zodat ik op het moment zelf kan kiezen waar ik nood aan heb of zin in heb. Zo geef ik mijn lichaam wat het nodig heeft en geniet ik ook van wat ik eet, waardoor ik zowel fysiek als mentaal verzadigd ben.'

Wil je hier graag verder mee aan de slag? Stuur me een berichtje of maak je afspraak online!