Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › LOWCARB: zin en onzin van een koolhydraatarm dieet

LOWCARB: zin en onzin van een koolhydraatarm dieet

LOWCARB: zin en onzin van een koolhydraatarm dieet

Koolhydraten. Ze zijn onze grootste vriend, maar soms ook onze grootste vijand.

Dat we koolhydraten nodig hebben in onze voeding is een vaststaand feit. Ze voorzien ons namelijk van onze broodnodige energie om de dag door te komen. Simpel uitgelegd worden alle koolhydraten in ons lichaam afgebroken tot glucose, wat opgenomen wordt in onze cellen en daar omgezet in energie.

Het probleem is dat we eigenlijk teveel koolhydraten eten, en dan vooral te veel 'snelle suikers'. We zijn helaas niet meer zo actief als ons voorouders in de oertijd, die wél heel veel koolhydraten nodig hadden. Tegenwoordig hebben de meesten onder ons echter een relatief sedentair leven, waardoor onze behoefte veel lager ligt dan toen. Daar komt nog eens bovenop dat koolhydraten (en opnieuw vooral de snelle suikers) verslavend zijn. Hoe meer we ons lichaam voeden met suiker, hoe groter de drang is om nog meer suiker te eten.

Maar is het dan beter om helemaal geen koolhydraten meer te eten, of alle snelle suikers uit onze voeding te bannen?

Hierop is het antwoord simpel: neen.

Eerst en vooral heeft het volledig bannen van koolhydraten enkel zin in het kader van een proteïnedieet, waarbij het lichaam geen koolhydraten maar wel vetten gaat verbranden. Het is belangrijk om te beseffen dat dit soort dieet tijdelijk is. In een gezonde voeding hebben koolhydraten een te grote rol om ze weg te laten.

Het bannen van snelle suikers is ook geen optie, want fruit bevat bijvoorbeeld vooral fructose (vruchtensuiker), hetgeen op zich ook een snel suiker is.

Wat je wel kan doen is rekening houden volgende tips, om zo bewust mogelijk om te gaan met je koolhydraatinname:

  1. Begin de dag met een ontbijt dat rijk is aan complexe koolhydraten of 'trage suikers'. Deze vinden we vooral terug in brood, muesli, granola, havermout, enzovoort. Na een lange nacht heeft ons lichaam nood aan duurzame energie, die ons helpt om de voormiddag door te komen.
  2. Door de dag is het raadzaam om af en toe wat bij te tanken. Tussendoortjes zoals fruit en zuivelproducten zijn ideaal om ons lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Het is echter af te raden om teveel fruit te eten, 3 stukken per dag (300 g) is een maximum, 1 portie een minimum. Ook tussendoortjes die rijk zijn aan toegevoegde suikers, zoals koeken, snoep en chocolade beperk je best tot 1 maal per dag in een portie die niet meer dan 150 kcal bevat.
  3. Probeer verder je koolhydraatinname af te stellen op je activiteit. Heb je een actieve dag, ga je sporten, lever je mentaal erg zware inspanningen, ... dan eet je best voldoende koolhydraten, liefst onder de vorm van trage suikers. Heb je echter een zittende job of doe je een dagje lekker niets, eet dan niet teveel koolhydraten. We kunnen deze suikers namelijk niet opslaan in een energiereservoir met als gevolg dat een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet.
  4. 's Avonds daalt ons activiteitsniveau meestal met de helft. Na het eten doen we algemeen niet veel meer dan tv kijken, een boek lezen, wat lichte huishoudelijke taken. Je hebt dus ook geen nood meer aan een grote hoeveelheid energie (tenzij je gaat sporten natuurlijk), want die verbruik je toch niet meer. Om vetopslag tegen te gaan eet je daarom best 's avonds geen grote porties koolhydraten meer. En dit geldt zowel voor de snelle als voor de trage suikers. Een avondmaal rijk aan groenten en vlees of vis is dus ideaal. Wil je nadien nog een snack, kies dan ook iets koolhydraatarm zoals een potje platte kaas.

Voor meer tips over het afstellen van je koolhydraatinname op jouw persoonlijke behoefte kan je op afspraak bij mij terecht! Neem zeker en vast ook eens een kijkje bij de recepten, want hier staan een paar lowcarb toppers bij.