Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsRecepten › Makkelijk meer groenten eten, hoe doe je dat?

Makkelijk meer groenten eten, hoe doe je dat?

Makkelijk meer groenten eten, hoe doe je dat?

Heb jij dit jaar goede voornemens gemaakt?

De meesten onder ons maken wel goed voornemens, maar vinden het moeilijk om ze vol te houden. De reden is meestal niet ver te zoeken: onze doelen zijn vaak onrealistisch en meestal niet concreet genoeg. We willen bijvoorbeeld meer sporten dit jaar en verwachten van onszelf dat we van niets naar 5 keer per week zweten in de fitness gaan, zonder rekening te houden met wat haalbaar is en wat we graag doen. Nochtans heel belangrijke factoren om dat goede voornemen effectief vol te houden.

Ik ben zeker niet tegen het maken van goede voornemens, maar ze moeten wel haalbaar en houdbaar zijn op lange termijn. Probeer daarbij zoveel mogelijk te focussen op wat je al doet en daaraan zou kunnen toevoegen, dan eerder wat je niet meer mag. Restrictie is iets wat op lange termijn zeker niet werkt en vooral ook niet gelukkig maakt.

Waar we in de praktijk vaak de focus op leggen is het voedzamer maken van je eetpatroon door zaken te gaan toevoegen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld meer groenten en fruit eten. Die zijn namelijk een bron van vezels, vitamines en mineralen en onmisbaar in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Concreet kan je als doel stellen dat je 3 porties groenten en fruit per dag wil eten, gedurende 5 dagen per week*. Maar hoe pak je dit dan praktisch aan?

Dag dag beginnen met een stuk fruit bij je ontbijt is sowieso een goed idee. Denk je dan verder doorheen de dag niet meer aan fruit, dan heb je tenminste al 1 portie vitamines binnen! Verder zijn groenten een goede aanvulling bij zowel de lunch als het avondeten. Zoek het vooral niet te ver en maak het jezelf niet te moeilijk, wat rauwkost zoals kerstomaatjes of een tas soep kunnen een makkelijke manier zijn om extra groenten binnen te krijgen. Ook kant-en-klaar zijn er heel wat opties die je kunnen helpen om je voornemen waar je te maken: voorgesneden (diepvries)groenten, kant-en-klare salades of soep, stoommaaltijden, ... En natuurlijk kan je ook zelf wat voorbereidend werk doen om nadien makkelijker je portie groenten en fruit binnen te krijgen. Probeer bijvoorbeeld in het weekend wat extra groenten te roosteren, een fruitsalade te maken, soep te maken, ... zodat je tijdens de week zonder al te veel inspanningen kan genieten van die extra vitamines.

Hieronder een receptje voor parelcouscous. Dit recept kan je zowel lauw als koud eten en kan dienen als lunch of avondmaal. Maak gerust een extra portie voor de dag  of 2 dagen nadien, da's minder werk en meer lunchplezier ;-)

*Dit doel zal voor sommigen niet realistisch zijn, maar het draait vooral rond verbeteren waar mogelijk.

Recept: Parelcouscous met gegrilde groenten en haloumi

Ingredienten voor 2 porties

 • 1 rode ui
 • 1 rode paprika
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 teentje look
 • 1/2 granaatappel
 • 4 el Griekse yoghurt 2%
 • 1 el mayonaise of tartaarsaus
 • 1 el tahin
 • 150 g parelcouscous (gewicht ongekookt)
 • 1 kl groentenbouillon
 • 1 limoen
 • 1 handje zaden en pitten
 • Verse munt en platte peterselie
 • 1 pakje haloumi
 • Olfijfolie, peper, zout, komijn, oregano, curry en paprikapoeder

Bereidingswijze

 1. Was en snij de groenten in blokjes. Pel en pers de look. Doe alle groenten samen in een bakplaat/ovenschaal en kruid met peper, zout, komijn, oregano, curry en paprikapoeder. Overgiet met olijfolie, meng alles goed en rooster in een oven van 180°C gedurende ongeveer 40 minuten. Roer regelmatig om.
 2. Ontpit ondertussen de granaatappel en maak de yoghurtsaus: meng de yoghurt met mayonaise/tartaarsaus en tahin. Voeg eventueel peper, zout en wat citroensap toe naar smaak.
 3. Kook de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking in water met wat bouillon. Giet af en zet even opzij.
 4. Rooster de zaden en pitten in een droge pan. Rasp de limoen en pers het sap uit in een beker/glas. Hak de verse kruiden fijn.
 5. Snij de haloumi in plakken en rooster tussen de grill of op een grillpan.
 6. Meng vervolgens de groenten met de parelcouscous, verse kruiden, granaatappelpitjes, zaden en pitten en het sap en de rasp van limoen. Serveer met de gegrilde haloumi en de yoghurtsaus.

Smakelijk!