Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Metabolisme (2)

Metabolisme (2)

Metabolisme (2)

Wat kan je nu zelf doen om je metabolisme te verbeteren? Hier alvast enkele tips die wel werken!

Je BMR verhogen door meer spiermassa op te bouwen

Hoe hoger je spiermassa, hoe hoger je BMR. De ideale manier om je BMR te verhogen is dus door spiermassa op te bouwen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het jammer genoeg niet. Om spiermassa op te bouwen moet je niet enkel regelmatig aan krachttraining doen, ook de kwaliteit van je voeding en de verdeling van de macronutriënten is van essentieel belang.

TEF verbeteren

Mensen met een goed uitgebalanceerd dieet (meer eiwitten, minder geraffineerde suikers en minder slechte vetten) zullen een hogere TEF hebben dan mensen met een slecht dieet (veel suiker en vet).

Slaapkwaliteit verbeteren

De relatie tussen onvoldoende of slecht slapen en overgewicht is al langer duidelijk. Wanneer we onvoldoende slapen zullen de waardes van ghreline en cortisol in ons lichaam stijgen. Deze 2 hormonen zorgen niet enkel voor een verhoogde calorie-inname maar ook voor een lager calorie-verbruik. Wanneer we minder slapen en dus langer wakker zijn hebben we meer energie nodig en eten we dus meer, daarnaast zullen we onbewust ook minder gaan verbranden (lagere NEAT) om calorieën te besparen.

Tot slot zorgt een slaaptekort ook voor slechtere absorptie van macronutriënten en verminderde insulinegevoeligheid.

NEAT verhogen

Door bewust actiever te zijn doorheen de dag, door bijvoorbeeld vaker de trap te nemen, door rechtstaand te werken, door met de fiets naar het werk te gaan, enz. kan je je NEAT verhogen. Belangrijk is wel dat dit consequent moet gebeuren, anders heb je weinig of geen effect.

Hoeveel moet/mag ik nu eigenlijk eten?

Het aantal calorieën dat je per dag moet opnemen is afhankelijk van jouw doel. Wanneer je graag wil afvallen zal het de bedoeling zijn dat je minder kcal opneemt dan je verbrand.

Wanneer mensen bij mij komen om af te vallen raad ik hen aan hun dagelijkse inname van energie ongeveer gelijk te stellen met hun BMR. Zo geef je je lichaam toch nog voldoende energie om al zijn vitale functies goed uit te voeren, maar door extra energie uit NEAT, TEF en EAT zal je toch afvallen.

Welk dieet voor jou werkt kan bij iedereen anders zijn, maar de basis blijft wel hetzelfde: wil je afvallen dan is het nodig een energietekort te creëren. Minder CI en meer CO!