
Over-eten?
Heb jij ook soms het gevoel dat je 's avonds uitgehongerd thuiskomt, met als gevolg dat je de (koel)kast plundert? En wat je dan ook eet, je nooit echt het gevoel krijgt verzadigd te zijn?
Misschien heb je een stressy dag achter de rug of integendeel, heb je je vaak verveeld. Misschien had je wel ruzie met een collega en ben je daarom emotioneler dan anders. Misschien heb je je de hele dag moeten opjagen en kan je maar moeilijk tot rust komen, ... Maar misschien komt het ook wel gewoon omdat je overdag te weinig eet.
TE WEINIG?
Jep! Te weining :-)
Zelfs al ben je goed voorbereid en heb je alles mee naar je werk: 1 of 2 stukken fruit, een lichte lunch, misschien zelfs een yoghurtje, ... Onbewust proberen we het overdag vaak té goed te doen. Zeker als je vastzit in de dieetmentaliteit wil je overdag misschien 'de schade inhalen' van de avond of het weekend voordien, door extra goed je best te doen en dus erg weinig of extreem licht te eten.
Helaas (maar ook niet meer dan logisch) heeft dit net het tegengestelde effect. Je lichaam (maar ook je geest) krijgt nooit dat zalige gevoel van 'verzadigd te zijn' en voldoende te hebben, waardoor je dit 's avonds of na een paar dagen gaat over-compenseren met vaak veel eten. Wanneer we te weinig eten schiet ons lijf al snel in paniek: 'ik krijg niet genoeg energie binnen om optimaal te functioneren, dus van zodra er eten in overvloed is ga ik proberen zoveel mogelijk in te slaan voor de volgende hongersnood.' En op zich hoef je hier al niet extreem voor op dieet te zijn, gewoon de GEDACHTE aan een dieet (of 'restrictieve gedachten') kan dit effect al op je hebben.
Gelukkig maar dat ons lichaam zo ineen zit, want dit mechanisme dient om onze overlevingskansen zo hoog mogelijk te houden :-) Helaas maakt de dieetcultuur ons graag iets anders wijs...
Wil jij graag uit die vicieuze cirkel geraken, probeer dan alvast te stoppen met compenseren. Denk er aan: Diëten is als een slinger; hoe meer je naar het ene uiterste neigt, hoe harder je terug zal schieten naar het andere uiterste.
Probeer je eetpatroon ook consequent volwaardig en gevarieerd te houden. Kies voor dingen die je écht graag eet en je dus ook mentaal verzadigen. Denk niet te zwart-wit: 1 voedingsmiddel kan je nooit labelen als gezond of ongezond. Nutella bevat bijvoorbeeld calcium (belangrijk voor onze botten) en hazelnoten (rijk aan gezonde vetten en vetoplosbare vitamines), voedingsstoffen die we allemaal nodig hebben.
Wil je graag hulp om dit toe te passen in de praktijk? Stuur me een mailtje en dan pakken we dit samen stap voor stap aan!