Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsRecepten › Slaatjes!

Slaatjes!

Slaatjes!

De zomer is het ideale seizoen om slaatjes te maken en mee te nemen als lichte lunch. Eens wat meer variatie in plaats van altijd die boterhammen met kaas en hesp of belegde broodjes. Daarnaast is een salade ook de ideale manier om in een deel van de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag te voorzien. Aangezien we dagelijks best zo'n 500 g groenten eten, is het gemakkelijker dat we dit spreiden over 2 maaltijden.


Maar vaak hoor ik zeggen dat die slaatjes met tonijn, ham of kip snel gaan vervelen. Altijd maar sla, tomaat en komkommer, dat is niet echt motiverend om vol te houden! Dan zijn er nog de slaatjes die je kant-en-klaar kan kopen: iets meer variatie maar vaak verborgen dikmakers. Veel van deze slaatjes bevatten tussen de 600 en 800 kcal per maaltijd, hetgeen vergelijkbaar is met een diepvriespizza of lasagne!

Zelf je lunch klaarmaken is de beste manier om te weten wat je binnen speelt. En dat hoeven zeker niet altijd de standaard groenten en eiwitten te zijn! Hieronder kan je alvast een origineel receptje terugvinden voor een tacobowl: een koude maaltijd met verschillende groenten, een bron van eiwitten en een bron van koolhydraten. De ideale, gevarieerde en volwaardige lunch dus! Ik maakte deze tacobowl als licht diner voor 2 personen en at de overschot de volgende dag als lunch. Met een voedingswaarde van net geen 300 kcal per portie is dit een heerlijke, goed vullende en lichte maaltijd die perfect binnen je gezond voedingsschema past!

Wees vooral zelf creatief: Je kan de seitan vervangen door bijvoorbeeld kipfilet, tonijn, gerookte zalm, light fetakaas, … De koolhydraten door Griekse pasta, quinoa, bulgur, … En ook in de groenten kan je variëren met bijvoorbeeld rauwe koolrabi, rucola, radijsjes, geraspte kool, enz.

Recept: Tacobowl met seitan en zure room

Ingrediënten voor 2 grote en 1 kleine portie

• 100 g granenmengeling (ik gebruikte de bio 5-granen van Albert Heijn)
• 200 g seitangehakt (rijk aan eiwitten en vetarm)
• 2 el sojasaus of vissaus
• 2 limoenen
• 1 komkommer
• 1 rode paprika
• 2 rode uien
• 1 bussel lente-ui
• 1 bussel koriander
• 150 ml zure room light
• taco-kruiden (of guacamole-kruiden)
• 2 el olijfolie

Bereidingswijze

1. Kook de granenmengeling zoals aangegeven op de verpakking. Voeg het seitangehakt toe wanneer de granen gekookt zijn en breng op smaak met wat sojasaus of vissaus, het sap van 1 limoen en de tacokruiden. Je hoeft het gehakt in principe niet echt te bakken, maar ik liet het nog even opwarmen met de granenmengeling. Laat nadien even afkoelen.
2. Kuis de groenten en snij alles in kleine blokjes. Snij de lente-ui in ringetjes. Doe alles samen in de kom en meng met 2 el olijfolie.
3. Meng de granen-seitanmengeling en de groenten door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met kruiden naar keuze en werk af met verse gesnipperde koriander. Serveer met wat limoen en zure room.

Smakelijk!