
Sushi Bowl
Ik eet heel graag sushi en maak het ook regelmatig zelf. Het is natuurlijk voor velen onder ons het favoriete fast-food om te bestellen, maar als je wat meer tijd hebt is het zeker de moeite waard om eens zelf te proberen!
Óf je kan het jezelf ook iets makkelijker maken en gaan voor een sushi-bowl. Dezelfde ingrediënten en smaken, alleen iets makkelijker en sneller om klaar te maken. Dit gerechtje is voor mij ideaal als lichte maaltijd 's avonds op een zonnige dag of frisse lunch 's middags.
Je kan met de ingrediënten zelf ook alle kanten uit. In het recept hieronder gebruik ik bijvoorbeeld surimi, maar je kan dit evengoed vervangen door verse zalm, gemarineerde tofu, pittige runderreepjes, kippenblokjes, ... Ook voor de groenten kan je gebruiken wat je wil/in huis hebt. Andere opties dan hieronder zijn: radijsjes, rode kool, koolrabi, edamame-bonen, geroosterde sesam-aubergines, ...
Wees creatief en laat het jullie smaken!
Recept: Sushi Bowl
Ingrediënten voor 2 personen
- 100 à 150 g sushi rijst (je kan hiervoor ook risotto-rijst gebruiken; hetzelfde effect maar makkelijker te vinden in de winkel)
- 1/2 komkommer
- 1/2 mango
- 1 avocado
- Geraspte wortelen
- Geraspte witte kool
- 1 pakje surimi (8 à 12 reepjes)
- Sushi-azijn of rijstazijn
- Voor de marinade van de kool: sesamolie, sojasaus, rietsuiker, rijstazijn en citroensap
- Voor de spicy mayo: mayo, sambal (of andere chillipasta) en citroensap
- Voor de afwerking: gefrituurde uitjes en/of verse lente-ui
Bereidingswijze
- Marineer de geraspte witte kool: meng alle ingrediënten voor de marinade samen. Begin met 1 eetlepel van elk ingrediënt en voeg dan verder toe naar eigen smaak. Meng vervolgens de marinade onder de witte kool en laat staan op kamertemperatuur. Roer af en toe om terwijl je bezig bent met de rest.
- Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Giet deze vervolgens af, meng met wat sushi-azijn of rijstazijn en laat afkoelen.
- Was de komkommer en snij in kleine blokjes. Schil de mango en snij in blokjes. Snij de avocado in 2 en ontdoe van pit en schil. Snij de surimi staafjes in blokjes.
- Maak de spicy mayo door de ingrediënten te mengen. Begin met 2 el mayo, 1 el citroensap en 1 kl sambal. Proef en voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe naar eigen smaak.
- Maak je bowl door alle ingrediënten mooi te verdelen in een diep bord of kom. De rijst mag gerust nog een beetje lauw zijn. Werk tenslotte af met de spicy mayo en wat gefrituurde uitjes en/of lente-ui. Ook sesamzaadjes zijn lekker en zien er mooi uit om mee af te werken!