Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsTips › Tips & Tricks bij het opstellen van een weekmenu

Tips & Tricks bij het opstellen van een weekmenu

Tips & Tricks bij het opstellen van een weekmenu

Een weekmenu opstellen: YAY or NAY? 

Niet iedereen is voorstander van het opstellen van een weekmenu. Voor veel mensen lijkt het moeilijk praktisch haalbaar om op voorhand te bepalen waar ze zin in/tijd voor gaan hebben en hiervoor boodschappen te doen. Daarnaast is ook voldoende inspiratie niet gemakkelijk en speelt tijd een grote rol in ons drukke levens. Maar time is money (hihi time is precious zou beter zijn) & een voorbereid M/V/X is er 2 waard. Daarom werk ik graag met een flexibele weekmenu: een weekmenu waarbij je toch voorbereid bent maar op het moment zelf kan beslissen waar je zin in:tijd voor hebt.

Een flexibele wat?

Om de 2 weken probeer ik zelf even de tijd te nemen om een planning op te maken of aan te vullen. Dat geeft me rust in mijn hoofd en zo ben ik ook beter voorbereid voor de periode die komt. Bij het opmaken van een planning denk ik meteen ook na over ons weekmenu: waar hebben we nog eens zin in, wanneer hebben we wel tijd om te koken en wanneer absoluut niet, wanneer eten we thuis en wanneer niet, ... Op basis daarvan bekijk ik het aantal maaltijden dat we nodig hebben en maak ik een lijstje met x aantal maaltijden voor de komende 2 weken. De receptjes zelf daar doe ik een mix van dingen die we standaard in huis hebben, dingen waar we echt eens zin in hebben, recepten met ingrediënten die in promo staan in de supermarkt of inspiratie die ik uit kookboeken of receptenboekjes uit de winkel haal. Lijkt misschien veel werk maar het is een kwestie van routine en op de duur heb je zoveel lijstjes gemaakt dat je hier ook in kan snuisteren voor inspiratie ;-)

Allright, lijkt handig. Maar hoe begin ik eraan?

Er zijn enkele zaken waar je best rekening mee kan houden:

  • Hou rekening met jullie weekplanning. Als je op maandagavond laat moet werken en op woensdag sport, dan zorg je best dat er op die dagen iets snel & makkelijk op tafel getoverd kan worden. Hiervoor kan je zelf dingen voorbereiden maar natuurlijk ook kiezen voor (deels) kant-en-klare opties. Kijk eens in je supermarkt wat er hiervoor allemaal te vinden is. Dit kan je vaak ook makkelijk online doen!
  • Bedenk waar je/jullie zin in hebben. Zijn er dingen die echt lang geleden zijn of hoog op het verlanglijstje staan? Dit hoef je niet alleen te doen, betrek je huisgenoten hierin.
  • Bekijk de acties en promoties in je vaste supermarkt. De meeste supermarkten hebben ook inspiratieboekjes waar je heel wat recepten in kan terugvinden. Nog een voordeel is dat de meeste dingen dan ook volgens seizoen zijn, lekkerder én beter voor het milieu.
  • Take it easy! Zorg voor een paar maaltijden waar je standaard de ingrediënten voor in huis hebt, in de voorraadkast/diepvries/.. en je geen halfuur voor in de keuken moet staan.
  • Bestel je boodschappen online, bijvorbeeld via Collect&Go. De eerste keer is dit veel werk, maar je kan in de app werken met vaste lijstjes en ook gemakkelijk je vorige bestellingen terugvinden. Zo hoef je over de meeste zaken zelfs niet meer na te denken.

Een duwtje in de rug nodig om hiermee aan de slag te gaan of inspiratie nodig voor snelle en makkelijke gerechten? Stuur me een berichtje of maak meteen je afspraak online: https://dietiste-celine-dejaeghere.reservio.com