Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsRecepten › Vitaminebom!

Vitaminebom!

Vitaminebom!

Per dag zouden we idealiter zo'n 400 à 500 g groenten moeten eten. Groenten leveren ons een groot deel van de dagelijkse behoefte aan allerlei vitamines en mineralen zoals vitamine A en C, ijzer en kalium. Daarnaast zijn ze een goede bron van vezels en arm aan caloriën. Een halve kilo groenten eten binnen 1 maaltijd is nogal moeilijk, daarom wordt aangeraden om minstens 2 maal per dag een groentenportie te eten. Dit kan zowel bij de maaltijd als tussendoor en zowel rauwe groenten, gekookte of gestoofde groenten, verse groentensoep, ... Verder geldt ook: hoe meer variatie, hoe beter. Vooral eten volgens kleur en seizoen is belangrijk om een maximum aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

In onderstaand receptje worden veel kleuren gebruikt in verschillende groenten en kruiden. Een smaak- en vitaminebom met andere woorden! Ideaal voor het gure weer deze week ;-).

Recept: Gepaneerde kabeljauw met bulgur, rode kool en frisse koriandersaus

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 porties kabeljauw (150 g pp)
  • Om te paneren: bloem, 1 ei, paneermeel of panko, cayennepeper of andere kruiden naar keuze
  • 100 à 150 g bulgur
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 1 kleine rode kool
  • Balsamico-azijn
  • 1 teentje look
  • 1 bussel lente-ui
  • 1 bussel koriander
  • 1 klein potje zure room (ongeveer 125 g)
  • 1 avocado
  • Peper, zout, olijfolie, sap van 1 limoen

Bereidingswijze

  1. Paneer de kabeljauw: haal deze eerst door de bloem, dan door het geklutste ei en vervolgens door het paneermeel, gemengd met wat cayennepeper. Je kan eventueel ook gebruik maken van kant-en-klare kabeljauwburgers. Deze bevatten wel iets meer kcal per portie. Bak de vis kort aan in een pan en laat vervolgens nog een tiental minuutjes garen in de oven. De kant-en-klare burgers kan je meteen in de oven bakken.
  2. Zet de bulgur op in water (ongeveer het dubbele van de hoeveelheid bulgur) met bouillon. Roer af en toe om en voeg eventueel wat water toe. Kook gedurende een 12tal minuutjes tot al het water opgenomen is en de bulgur gaar is.
  3. Hak of rasp de rode kool fijn. Dit gaat best met de keukenrobot. Breng vervolgens op smaak met een scheut balsamico-azijn.
  4. Maak de saus: Pel de look en doe deze samen met een halve bussel pijpajuin, de bussel koriander, zure room, peper, zout, limoensap en een goeie scheut olijfolie in de blender. Mix tot een homogene saus en voeg eventueel nog wat water en kruiden toe.
  5. Pel de avocado en snij in plakjes. Snij de rest van de pijpajuin in ringetjes. Serveer de gebakken vis met de bulgur, rode kool, avocado en saus en werk af met wat pijpajuin.

Smakelijk!