Welkom op de site van Celine Dejaeghere

Openingsuren : Maandag tot Zaterdag - 8 tot 20 uur
Contact : 0498/92.06.07

Recepten & Tips

Je bent hier: HomeRecepten & TipsRecepten › Zoete Zonde

Zoete Zonde

Zoete Zonde

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Want geef maar toe, stiekem heb je je er zelf ook wel al eens schuldig aan gemaakt ;-).
Psychologisch gezien is een nieuw jaar ook echt wel een goed moment om een verse start te nemen, dus waarom ook niet?

Er zit echter een grote adder onder het gras bij deze jaarlijkse gewoonte. We stellen onze eisen vaak veel te hoog. Onze doelen zijn niet realistisch met als gevolg dat we te snel het gevoel krijgen te falen en dan maar opgeven.

Wil jij dit jaar graag wat kilootjes verliezen? Focus je dan op het resultaat op lange termijn, maar stel haalbare tussentijdse doelen op korte termijn. En wees vooral ook niet te streng voor jezelf. Af en toe eens zondigen en jezelf verwennen verhoogt de kans dat je je goede voornemens dit jaar wel zal volhouden!

Om jullie alvast even in de watten te leggen, het receptje van mijn heerlijke kerstzonde dit jaar: een echte kerststol!

Recept: Kerststol

Ingrediënten voor 1 groot brood

- 500 g bloem (Ik gebruik 250 g patisseriebloem en 250 g boekweitmeel)
- 50 g suiker
- 1 el kaneel (Of meer, naar smaak)
- 15 g gedroogde gist
- 9 g zout
- 200 ml lauwe melk
- 100 ml lauw water
- 50 g roomboter in blokjes (Je kan ook bakmargarine gebruiken)
- Rasp van een halve appelsien
- 100 g rozijnen
- 50 à 100 g gekonfijte gember, fijngehakt
- 75 g notenmengeling (Ik gebruik walnoten, pecannoten en hazelnoten)
- 250 g marsepein
- 1 el
- 1 el citroensap

Bereidingswijze

1. Zeef de bloem en meng met de suiker, gist, kaneel en zout. Voeg de lauwe melk en water toe. Kneed alles tot een soepel deeg (dit gaat het beste in een keukenmachine).
2. Voeg na enkele kneden klontje voor klontje de roomboter toe. Kneed alles goed door elkaar tot een plakkerig deeg.
3. laat het deeg een uurtje rijzen in een ingevette kom op een warme plek, tot het volume verdubbeld is.
4. Meng de appelsienrasp, rozijnen, gember en noten door elkaar. Je kan voor een extra smaaksensatie de rozijntjes eerst even laten weken in sterke drank zoals Amaretto, Cointreau of rum.
5. Haal het deeg uit de kom en leg het op een bestrooid werkblad. Duw de lucht uit het deeg, giet het gedroogd fruit erover en kneed het er voorzichtig door. Maak opnieuw een bal van het deeg en laat deze even rusten.
6. Doe de marsepein in stukjes en meng met het citroensap en het ei tot een homogene massa.
7. Druk de deegbal opnieuw plat en leg het marsepeinmengsel als een rol in het midden van het deeg.Vouw vervolgens de ene zijde van het deeg over de rol (ongeveer 1/3) en vervolgens de andere zijde toe.
8. Laat de stol opnieuw een uur rijzen onder een hand-/theedoek. Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak de stol op een bakplaat of in een ovenschaal gedurende een 45tal minuutjes.

Smakelijk!